Zuhanykabin tisztítása

Megosztás

Mindannyian szeretnénk, ha elegáns üvegajtó lenne a fürdőszobában, ez viszont rendszeresen igényli a zuhanykabin tisztítását. Ezek a kényeztetésünkre tervezett, kedves kabinok azonban idővel meglehetősen piszkos és büdös helyekké válhatnak.

Tippek üveg zuhanykabin tisztításához

A szennyeződések zuhanykabinon való kialakulásának több oka van, de a legjelentősebb problémák ezek közül a kemény víz és a szappan. Tisztítás nélkül ezek fokozatosan felhalmozódnak a zuhanykabinon üvegén.

üveg zuhanykabin tisztítása

A helyzetet tovább súlyosbítja, ha rájön, hogy az üvegfelületek megtisztítására irányuló minden erőfeszítése eredmény nélkül marad. Az emberek többsége kemény vegyszerekben, például fehérítőben vagy ammóniában talál megoldást erre a kérdésre, de úgy gondolom, Önnek ennél intelligensebb megoldásra van szüksége.

Van néhány kiváló és teljesen természetes tisztítószer, amely segít megtisztítani az üveg zuhanykabint anélkül, hogy bármilyen nem kívánatos egészségügyi kockázatot jelentene Önre és a szeretteire nézve.

Kemény és lágy víz a zuhanykabinon

Először azonosítsuk a zuhanykabin üveg ajtaján megjelenő csúnya foltok okát. Az elsődleges kérdés mindenképpen a kemény víz. A lágy vízzel ellentétben a kemény víz sok oldott ásványi anyagot tartalmaz, különösen kalciumot és magnéziumot, valamint meszet.

Sajnos Magyarországon a legtöbb víz kemény, különösen a városokban. Felveszi az ásványi anyagokat és megkeményedik, miközben átjut a talajon.

kemény víz zuhanykabinon

Miután ezek az ásványi anyagok érintkeznek a szappanporral, foltok keletkeznek az egész zuhanyajtón. A kellemetlenség elkerülése érdekében lehetőleg rendszeresen tisztítsa meg zuhanykabinjának üvegajtóit.

Szappanhab az üvegfülkén

A viaszos, állandó szappanhab szappanrészecskéket, kalcium-sztearátot és kemény vízből származó ásványi anyagokat tartalmaz. Ezek kémiai reakcióba lépnek egymással, ennek eredményeként vízben tartósan oldhatatlan foltok jelennek meg az üveg zuhanyajtón.

FIGYELEM! Nem muszáj azonnal cserélni a zuhanyajtót! Van egy kényelmesebb és olcsóbb megoldás. Először le kell tisztítania a már felhalmozódott szappanlerakódást. Ha sikerült eltávolítania a foltokat az üvegajtókról, zuhanyozás után néhány perccel törölje le a nedves zuhanykabint. Így a jövőben megakadályozza a szennyeződés felhalmozódását.

Mivel tisztítsam a zuhanykabint?

Íme egy lista a tisztítóeszközökről, amelyek segítenek üvegajtajának ragyogóvá és átlátszóvá válásában:

 • Üvegtisztító
 • Szivacs
 • Ablaklehúzó
 • Papírtörlő
 • Rongy vagy mikroszálas törülköző
Mivel tisztítsam a zuhanykabint

Tisztítószerek: ecet, szódabikarbóna, mosószappan, citrom, ammónia, borsmenta, hidrogén-peroxid, alkohol.

Hogyan tisztítsam meg a zuhanykabint?

Mi a tökéletes folteltávolítás titka a fürdőszobában? Az alábbi eljárást követve hatékonyan eltávolíthatja a lerakódásokat és szappanmaradványokat a zuhanykabinról.

 1. Kezdje a tisztítást egy forró zuhany után, hogy a meleg és a nagyobb páratartalom megkönnyítse a szappanmaradványok eltávolítását. Ellenkező esetben engedjen forró vizet a kabinba, hogy elegendő gőz keletkezzen a zuhanykabinban.
 2. Bármilyen tisztítószert is választott, öntse egy permetező palackba, és permetezze az üvegre.
 3. Rázza meg az üveget, hogy összekeveredjen a tisztító oldat, és permetezze be vele a zuhanyajtót. Szivaccsal tisztítsa meg az üvegajtót, de legyen óvatos, ha kereskedelmi vegyszert használ. Ebben az esetben megfelelő szellőztetésre van szükség a fürdőszobában.
 4. A takarítást mindig az ajtók külső oldalán kezdje, és a belső falon fejezze be. Ügyeljen azokra a helyekre, ahol a zuhanyajtók átfedik egymást, és alaposan permetezze be őket. Hagyja az oldatot 10-30 percig hatni.
 5. Ezután mossa le az üvegajtót vízzel és tiszta szivaccsal, amíg az összes oldatot le nem öblíti. Használjon gumilehúzót, rongyot, mikroszálas törülközőt vagy papírtörlőt az ajtók szárításához.
 6. Ne felejtse el megtisztítani a fém ajtógombokat, fém ajtópántokat és a zuhanyfejet is. Ezenkívül alaposan mossa el az összes használt eszközt különösen akkor, ha mérgező vegyi anyagokkal dolgozik.

Melyik a legjobb zuhanykabin tisztító szer?

A boltban kapható zuhanykabin tisztító spray-ken felül érdemes kipróbálni a házi praktikáinkat is. Ezek a környezetbarát szerek csodát tudnak művelni, és többnyire olcsóbban is előállíthatók, mint a kereskedelemben kapható tisztító vegyszerek.

legjobb zuhanykabin tisztító szer

Az alábbi 10 ajánlás mind bevált környezetbarát házi tisztítószer, próbálja ki őket Ön is! Van amelyik könnyebben beszerezhető, de mindegyik tesztelt és hatékony házi tisztítószer zuhanykabin ajtóra.

Ecet és víz

Az ecet használata a zuhanyajtók tisztításához a fürdőszobában olcsó és praktikus megoldás. Segít tisztán tartani a zuhanyt anélkül, hogy kárt tenne a környezetben, egészségre nem ártalmas.

Öntse egy rész ecet és három rész meleg desztillált víz keverékét egy permetező palackba, és permetezze rá az üvegre. Néhány perc múlva öblítse le meleg vízzel, és törölje le ruhával, újsággal vagy papírtörlővel.

Ecet és mosószappan

Keverjen össze egyező arányban mosószappant és ecetet. Öntse a keveréket egy szivacsadagolóba, és tisztítsa meg zuhanykabinjának üveg ajtaját.

Szódabikarbóna és víz

Tegyen egy fél csésze szódabikarbónát egy ruhára, és törölje le az előzőleg megnedvesített zuhanyajtót. Amikor a szódabikarbóna a vízzel keveredik, a keletkező oldat elkezdi leoldani a szappanmaradványokat.

Öblítse le meleg vízzel, és élvezze a csillogó zuhanyfülkét és az illatos fürdőszobát. A hatás fokozása érdekében öblítse le a kabint ecettel vagy citromlével.

Szódabikarbóna és ecet

Készítsen pasztát egy fél csésze szódabikarbónából és ecetből. Törölje le vele a zuhanyajtó üvegét, és kb. 10-15 perc múlva törölje le a maradványokat egy ruhával vagy papírtörlővel.

Ecet, szódabikarbóna és só

Permetezzen ecetet a zuhanyajtóra. Egy kis várakozási idő után (5-10 perc) nedves szivaccsal kenje szét a szódabikarbónából és sóból készített pasztát. Végül öblítse le az ajtót.

Citrom és víz

A citromsav rendkívüli tisztító tulajdonságainak köszönhetően a citromlé ideális megoldás a zuhanyajtó tisztításához. Ráadásul fantasztikus illata van.

Vágjon félbe 2 citromot, és csavarja ki őket, hogy megkapja a levét. Körülbelül három evőkanálra lesz szüksége ahhoz, hogy összekeverje egy csésze desztillált vízzel.

Öntse a keveréket egy permetező palackba, rázza össze, hogy a folyadékok megfelelően keveredjenek, és permetezze be a zuhanyajtókat. 5 perc múlva törölje le az üveget száraz, mikroszálas kendővel.

Ammónia és víz

Kis mennyiségű, saját készítésű ammónia alapú tisztítószer segít megtisztítani a zuhanykabin üveg ajtaját ezektől a csúnya csíkoktól. Keverjen össze 2 evőkanál ammóniát meleg desztillált vízzel, és öntse egy permetező palackba. Mossa le az ajtót ezzel a spray-vel, és törölje szárazra egy mikroszálas kendővel 4-5 perc múlva.

Borsmenta és vodka

Keverjen össze egy csésze vodkát egy csésze vízzel, és adjon hozzá kb. 10 csepp borsmenta illóolajat a keverékhez. Öntse permetező palackba, és minden zuhanyozás után szórja be zuhanyzójának üveg ajtaját.

Alternatív megoldásként hetente tisztítsa meg az ajtót. Permetezze a tisztítószert a zuhanykabin minden részére, és öblítse le 10-15 perc múlva.

Borsmenta, teafa és hidrogén-peroxid

A borsmenta és a teafa keveréke kiváló megoldás a penész eltávolítására a zuhanykabinról. Szüksége lesz egy csésze vízre és egy fél csésze hidrogén-peroxidra.

10 csepp borsmenta illóolajat és további 10 csepp teafa illóolajat adunk a keverékhez. Permetezzük be a penészes zuhanyajtót és a kabin összes többi részét, majd 1-2 óra múlva öblítsük le.

Hidrogén-peroxid és izopropil alkohol

Keverjen össze egy fél csésze hidrogén-peroxidot azonos mennyiségű izopropil alkohollal, és adjon hozzá egy evőkanálnyi mosogatószert és egy teáskanálnyi folyékony szappant.

Öntsük a keveréket egy permetező palackba, és adjunk hozzá vizet a hígításhoz. A habképződés elkerülése érdekében óvatosan keverje össze az összetevőket. Szükség szerint adagolva tisztítsa meg a zuhanykabin üveg ajtaját.

Ha nagyon kemény a víz az otthonában, akkor ennél erősebb vegyszerre lesz szüksége. Kereskedelmi forgalomban kapható vegyszer használatakor nagyon ügyeljen a használati utasításban foglaltakra, és viseljen kesztyűt, illetve szájmaszkot, mert a szerek erős maró hatású összetevőket tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre.

Összefoglalás

Az egyetlen módja annak, hogy megakadályozza a szappanmaradványok képződését a zuhanykabin üvegajtaján, ha rendszeresen tisztítja. Önön múlik, hogy melyik technikát vagy tisztítószert használja. Ha engem kérdez, mindig a kiváló minőségű ecet és citrom nyerő kombinációját választom, hogy a zuhanykabin csillogó, a fürdőszoba pedig illatos legyen!

error: Content is protected !!